Natuur & Milieu rapport over ‘PV+EV’ op distributiecentra

De afgelopen maanden schreef Energy Indeed mee aan een rapport van Natuur & Milieu over het combineren van zonnestroom (PV) en het laden van elektrische voertuigen (EV) op distributiecentra. Het rapport werd vandaag gepresenteerd op het Congres Laadinfra ’22 in Rotterdam.

In het rapport wordt ingegaan op de potentie, de meerwaarde, de knelpunten én de bijbehorende oplossingsrichtingen van ‘PV+EV’ op distributiecentra. Op basis daarvan wordt een reeks aanbevelingen gedaan richting beleidsmakers en ondernemers.

Distributiecentrum met zonnepanelen

Zonnepanelen op distributiecentrum DC2 van Prologis in Nieuwegein (foto: Prologis)

Aanleiding voor het rapport is onder andere dat vanaf 2025 in 30 tot 40 stadcentra zero-emissie zones voor logistiek geïmplementeerd moeten zijn. Dat betekent dat de Nederlandse logistiek op korte termijn een flinke omslag in het wagenpark moet maken.

De combinatie van eigen opwek van zonnestroom en gebruik daarvan in elektrische vrachtwagens kent daarbij vele voordelen. Het verbetert onder andere de business case en kan een bijdrage leveren om de impact op het Nederlandse elektriciteitsnetwerk te beperken.

Energy Indeed ondersteunt in diverse projecten bij het optimaliseren van de combinatie ‘PV+EV’, zoals eerder in opdracht van AM voor het Bajeskwartier in Amsterdam. Een overzicht van deze en andere referenties is hier te vinden.

Lees hier het rapport

Mark Meijer - 22 maart 2022
mark@energyindeed.com

Mark Meijer MSc.
mark@energyindeed.com