2013 wordt een zonnig jaar

2012 was een zonnig jaar, zo meldde het KNMI vorige week. Landelijk scheen de zon 1730 uur, terwijl we het in Nederland normaal met 1643 uur moeten stellen. Dat is goed nieuws voor iedereen die het afgelopen jaar zonnepanelen had liggen. Maar wat mogen we verwachten van 2013? Wordt 2013 opnieuw een zonnig jaar? Jazeker.

Behoefte aan voorspelling
Ik zie mijzelf al staan op een informatieavond over zonne-energie. Spectaculaire prijsdalingen, 30 miljoen euro subsidie, stevige kwaliteitsborging; het wordt allemaal ter kennisgeving aangenomen. Maar dan komt de vragenronde. Een man achterin de zaal staat op, pakt de microfoon en steekt van wal: “Meneer, wordt dit jaar ook een zonnig jaar?”

Tja, wat moet je daar nou op antwoorden? Het KNMI waagt zich op dit vlak helaas niet aan een voorspelling. Een voorspelling voor een paar dagen of een paar weken is vaak al lastig genoeg, dus waarom zouden ze ook? Toch intrigeert mij de gedachte. Zou het niet fantastisch zijn als het KNMI nu al kan voorspellen dat 2013 een zonnig jaar wordt?

Het zou voor de economie ongetwijfeld een welkome boodschap zijn. “Of het regent of de zon schijnt, dat heeft invloed op het vertrouwen van consumenten”, zo vertelde professor Gerrit Antonides van de Universiteit Wageningen al eens. En wie weet voorkomt het ook dat we gedurende het jaar massaal naar verre zonnigere oorden trekken om daar ons geld uit te geven.

Zelf op onderzoek
Bij gebrek aan een voorspelling, ben ik daarom zelf maar het archief van het KNMI ingedoken. En wat ik daar aantrof, vond ik ronduit fascinerend. Kijkt u mee? Jaaroverzicht 2011: “zonnig”. Jaaroverzicht 2010: “zeer zonnig”. Jaaroverzicht 2009: “zeer zonnig”. Jaaroverzicht 2008: “zeer zonnig”. Jaaroverzicht 2007: “zonnig”. Jaaroverzicht 2006: “zeer zonnig”. Enzovoorts. Enzovoorts.

Ik moest terug tot, jawel, het jaaroverzicht 2000 totdat ik een jaar tegenkwam dat niet als “zonnig” of “zeer zonnig” werd bestempeld. En zelfs in dat jaar was de hoeveelheid zon hoger dan het langjarig gemiddelde. Stiekem hebben wij in Nederland dus niet alleen een zonnig jaar gehad, maar tot nu toe ook een buitengewoon zonnig millennium.

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar in dit geval geloof ik in een trend. Een trend die overigens in 2008 al erkend werd in het klimaatrapport van het KNMI. Een update van dit rapport is er nog niet, maar het herstel van de Nederlandse economie heeft haast. Daarom, mark my words, in nationaal belang, ik voorspel u: 2013 wordt een zonnig jaar.

Mark Meijer - 6 januari 2013
mark@energyindeed.com

Mark Meijer MSc.
mark@energyindeed.com