Het zonnepaneel van de toekomst

Zonnepanelen zijn de afgelopen decennia ongekend in prijs gekelderd. Kostte een zonnepaneel rond 1980 nog zo’n 20 euro per Wp, daar betalen we nu circa 0,55 euro per Wp. Echter, qua uiterlijk is het zonnepaneel niet veel veranderd. Nog altijd gaat het doorgaans om een hoekig paneel met siliciumcellen in een aluminium frame.
Wordt het niet eens tijd dat dat gaat veranderen?

Eén van de eerste zonnepanelen ter wereld wordt toegeschreven aan het bedrijf Bell Telecom Laboraties. Dit bedrijf, vernoemd naar en opgezet door de welbekende uitvinder van de telefoon, presenteerde al in het jaar 1954 de ‘Bell Solar Battery’. Wie vandaag de dag naar dit product en het destijds gepubliceerde krantenartikel kijkt, kan zich niet aan de indruk onttrekken dat het maar weinig verschilt van het hedendaagse zonnepaneel.

.
“The Bell Solar Battery is made of thin, specially treated strips of silicon, an ingredient of common sand”, zo stelt het artikel. “It needs no fuel other than the light from the sun itself. Since it has no moving parts and nothing is consumed or destroyed, the Bell Solar Battery should theoretically last indefinitely.” Natuurlijk is de efficiëntie van het paneel met circa 4 procent een stuk lager dan de huidige efficiënties, maar toch rijst de vraag: is het niet eens tijd voor vernieuwing?

De vraag stellen is de vraag beantwoorden. Er wordt weliswaar al decennialang aan alternatieve zonne-energieproducten gewerkt, maar deze hebben niet de doorbraak teweeg gebracht waarop gehoopt werd. Zo is, onder andere vanuit het Arnhemse Helianthos, veel geld geïnvesteerd in dunne film technieken, ofwel zonnefolies. Deze folies konden vooralsnog echter niet opboksen tegen de spectaculaire prijsdaling van de – inmiddels op grote schaal geproduceerde – zonnepanelen.

Een andere inslag is om variaties aan te brengen op het bestaande siliciumpaneel. Zo worden er inmiddels silicium zonnepanelen in uiteenlopende kleuren aangeboden, variërend van het populaire zwart tot excentriekere kleuren zoals groen of roze. Ook worden er alternatieve panelen aangeboden zonder frame of met een ander frame. De voordelen hiervan zitten bijvoorbeeld in het transport, de gebouwintegratie of (in specifieke omstandigheden) de levensduur.

Dit lijken echter – in jargon – incrementele innovaties, ofwel variaties op een bestaand product. Veel leuker wordt het om te brainstormen over radicale innovaties. Kunnen we zonnecellen niet gewoon thuis produceren? Bijvoorbeeld met een (3D-) printer of misschien wel een spuitbus? Het klinkt als verre toekomst, maar onmogelijk is het zeker niet. Met de vorderingen ten aanzien van bijvoorbeeld organische zonnecellen (OPV) is het misschien wel dichterbij dan we denken.

En de prijs?
Tja, daarvan weten we inmiddels dat die in de zonne-energiewereld hard kan dalen.

Mark Meijer - 26 september 2013
mark@energyindeed.com

Mark Meijer MSc.
mark@energyindeed.com