Het unieke van zonne-energie in Oost-Afrika

Zonne-energie is wereldwijd aan een doorbraak bezig. Zo ook in Oost-Afrika. Maar de manier waarop is zondermeer uniek. Tijd voor een korte schets van wat zonne-energie in Oost-Afrika zo uniek maakt.

BBOXX zonne-energie Rwanda

.
1 - Gekleurde huisjes
Reclame maken kan op verschillende manieren. Je kunt folders uitdelen, je kunt een advertentie in de krant plaatsen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon huizen gaan beschilderen. Grote telecomaanbieders als MTN en Airtel maken er in Oost-Afrika al langer gebruik van, maar steeds meer zonne-energiebedrijven doen het nu ook. Gele huisjes zijn van Mobisol, blauwe huisjes zijn van BBOXX, zwart met groene huisjes zijn van M-KOPA, enzovoorts. Een bijzonder kleurrijk geheel!

2 - Mobile money
De mobiele telefoon is alles in Oost-Afrika. Het is je contact met de buitenwereld, het is je toegang tot informatie en het is in toenemende mate ook je portemonnee. Met dank aan mobile money is het steeds gemakkelijker en gewoner geworden om met je telefoon te betalen. Voor zonne-energie aanbieders betekent dit dat systemen gemakkelijk op afstand in termijnen afbetaald kunnen worden. Pay-As-You-Go (PAYG) zonne-energie neemt daardoor in heel Oost-Afrika een enorme vlucht.

3 - Pas op voor rommel
In Oost-Afrika worden ongelooflijk veel spullen gedumpt die kapot zijn of die een dusdanig lage kwaliteit hebben dat ze gegarandeerd binnenkort kapot gaan. Dit geldt zeker ook voor zonne-energiesystemen en componenten daarvan. Laat je dus niet te snel misleiden door een ‘Made in Germany’ sticker op een zonnepaneel of het vermelde laadvermogen op een accu. De troep is er via ‘word of mouth’ vaak snel uit te halen.

4 - Bijzondere constructies
Als in Nederland zonnepanelen op een dak worden geplaatst, dan worden de panelen doorgaans strak tegen elkaar aan en in lijn met het dak gepositioneerd. In elk geval zorg je ervoor dat de panelen niet over de dakrand uitsteken. In Oost-Afrika denkt men daar vaak net iets anders over. Je zult hier niet zo snel buren of welstandscommissies horen klagen over ‘aantasting van het straatbeeld’. Bij sommige constructies vraag je je af: hoe hebben ze het kunnen verzinnen?

Zonne-energie Oeganda

.
5 - Kerk, voetbal en saloons
Zonne-energie op zich is geen behoefte. Licht kan een behoefte zijn, maar even zo goed versterkt geluid in de kerk, het kijken van een Premier League voetbalwedstrijd of het aandrijven van een tondeuse in een van de vele saloons. Ook hierbij zie je soms de meest mooie constructies. Sta niet verbaasd te kijken als iemand een zonnepaneel aan een autoradio met geluidsbox heeft gekoppeld. Creativiteit is hier nooit ver te zoeken!

Mark Meijer - 18 mei 2016
mark@energyindeed.com

Mark Meijer MSc.
mark@energyindeed.com